Велимир Илић у посети Лебану

0

Министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић посетио је Лебане.

Заједно са челницима општине Лебане, најпре, обишао је основну школу „Радоје Домановић“ у Пертату, коју је општински грађевински инспектор затворио још у јануару ове године, због безбедности ученика јер се она налази у веома лошем стању.

Ученици овог села школу тренутно похађају у Бошњацу.

poseta-v-ilic

У дворишту старе школе започета је изградња нове, али се због недостатка средстава стало код плоче.

Директор основне школе „Радоје Домановић“ у Бошњацу Горан Пејковић, објаснио је да им је за те радове потребно око 13 милиона динара.

Министар Илић се сложио да је ово заиста тужна слика видети стару и нефункционалну школу за наставу и забринуте родитеље који децу млађих разреда шаљу на наставу у суседно село.

Обећао је да ће о овом проблему упознати и министра просвете Срђана Вербића.

Након ове посете у Пертату, министар Илић посетио је и дечији вертић „Дечја радост“ у Лебану. 

У вртићу у Лебану рекли су да су радови на доградњи вртића започети још пре пар година, али су због недостатка средстава обустављени код прве плоче.

Овом доградњом планирано је да се ураде још две просторије и једна велика сала, а самим тим да се упосле још два васпитача, рекли су у вртићу приликом посете министра Илића. 

poseta-v-ilic1

„Доградња је  спас како за нас у вртићу тако и за родитеље, пре свега, моћи ћемо да растеретимо групе и васпитаче, а и да примимо децу са листе чекања. Добро је такође, што ће бити прилике и за нова радна места“, недавно је званичну презентацију општине Лебане, рекла директорка вртића Невена Здравковић.

У Лебанском вртићу тренутно има 120 детета, колики је и капацитет али је и око 60 на листи чекања.

Министар Велимир Илић посетио је и будући Центар за хемодијализу.

Директор Дома здравља у Лебану Горан Михајловић потврдио је да је овај Центар од посебног значаја, пре свега за пацијенте, али и за упошљенике ове здравствене установе.

„Олакшаћемо пре свега пацијентима да не морају да иду у Лесковац на дијализу, већ ће моћи то да ураде у свом граду“, истиче директор Михајловић.

Додао је да ће Регионални Центар за хемодијализу опслуживати, поред пацијенте из Лебана и пацијенте из Медвеђе и Бојника.

poseta-v-ilic3

Након ове посете министар Илић обишао је и , већ одавно затворене фабрике „Експортекст“, “ 1. мај“, „Јабланицу“ и  ГТП „Радан“, како би се и за њих нашло неко решење и поново оживела индустријска зона у овом граду.

„Лебане има велики проблем, али Лебане је и веома важна општина, те треба повести рачуна о њој“, закључује министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић.

Додао је да Лебане поред тога има проблеме са клизиштима која су зимус направила огромну штету.

„Приоритети су клизишта, њих треба најпре да решимо јер долази јесен а са њом могу доћи и већи проблеми“, одлучан је министар Илић.

На крају ове посете обишли су и Станојку Радосављевић (80) којој је клизиште срушило кућу.

Пре тога, у кабинету председника општине Лебане др Горана Јањића било је речи о томе да се Станојки обезбеди бољи кров над главом.

 poseta-v-ilic2

 

ПОДЕЛИТЕ.