Председник честитао Бадњи дан и Божић

0

Председник општине Лебане Иван Богдановић, честитао је божићне празнике следећим речима:

„Свим својим суграђанима, од срца честитам Бадњи дан и сутрашњи Божић! Желим вам да празничне дане проведете у здрављу, миру и љубави. Нека вам свима Бадњи дан донесе топлину и спокој, а Божић духовну радост и веру у боље сутра, да празнике проведете са својим најближима, породично. Христос се роди!“

Бадњи дан и Божић су нераздвојни празници, не само зато што долазе један после другог, већ и зато што се допуњавају схватањима и обичајима које народ везује за њих. Бадњи дан је последњи дан божићног поста. Обичаје око Бадњег дана су Срби наследили од својих предака и и даље их одржавају. За бадњак се сече грана храста, који је код Словена одувек био свето дрво. Ложење бадњака је у вези са огњем и огњиштем и средишњи је елемент симболике рађања новог сунца, јер је и Бадњи дан одмах после краткодневнице. Млади храст је спаљивањем даван огњу ради нове године, а прегршти варница бацане у небо су најављивале много рода и приноса. Највећи део радњи и обичаја је везан за Бадње вече, где се поставља посна трпеза око које се окупљају укућани на поду.

На Божић хришћани иду на богослужења а након тога окупљају се код куће за богатом трпезом, након које одлазе у посету родбини и пријатељима. Једни другима празник честитају речима Христос се роди! И Ваистину се роди!

ПОДЕЛИТЕ.