Менаџерка Радан кластера о 36. Београдском сајму туризма

0

 slobodanka pavlovic na sajmu turizma

Слободанка Павловић из Лебана, менаџерка Радан кластера и кординатор пројекта наступа Радан кластера на 36. Београдском сајму туризма међународног карактера, који је ове године окупио више од хиљаду излагача је за Званичну интернет презентацију општине Лебане изјавила:

„Са великим задовољством могу рећи да је на Сајму, под „кровом“ кластера наступило шест општина Јабланичког и Топличког округа. Поред општина које покрива Радан кластер: Медвеђа, Бојник, Лебане, Куршумлија и Пропкупље, придружила се и општина Блаце.

DSCF4193

Дух заједништва је повезао све учеснике на зајендичком штанду од педесетак метара квадратних, тако да се трећег дана сајма скоро могла „опипати“ жеља свих да идеја кластера опстане, и очигледна брига о свему што представља кластер.
Овај заједнички наступ на Сајму, четири дана дружења и размена искустава и идеја ће у многоме допринети бољем развоју Радан кластера.

Са друге стране, јавности смо се представили као једна добро организована и повезана екипа, која са великим ентузијазмом и великом вером у могућност остваривања циљева кластера, размишља на нивоу региона а не локално. Размишља у духу заједништва и схвата предност јединственог туристичког производа.

Након нешто више од године дана постојања, постављене су основе темеља, а у овој години нам предстоји изградња самог темеља кластера. Између осталог и формирање једнственог туристичког производа са којим би смо изашли на тржиште.

На изналажењу начина изградње путева прека Радан планине се ради у континуитету, али смо схватили да упоредо са тако великим послом морамо наћи начина да нашу дестинацију продамо са постојећом инфраструктуром. Искрено се надамо да ће наше локалне самоуправе свих пет општина још више помоћи наше напоре да развој туризма на Радан планини ставимо у функцији одрживог развоја подручја.

Што се тиче конкретно општине Лебне, огроман потенцијал је у локалитету Царичин Град, и сви субјекти Радан кластера су спремни да помогну да се туристичка понуда овог локалитета унапреди, и у том смислу би општина Лебане и Радан кластер били партнери на истом задатку.

tool lebane na bg sajmu turizma

Ми смо послали јасну поруку свим општинама које гравитирају ка Радану, и у протеклих годину дана смо се и упознали и прецизирали приоритете и путеве развоја, тако да смо дубуко убеђени да ће мо уз добар партнерски однос у наредном периоду доћи и до конкретних, опипљивих резултата.

ketering na standu radan klastera

Ако знамо да у топличком делу Радана годишње дође и прође око 70 хиљада туриста, и ако обезбедимо услове да један део њих пређе планину и дође у Јаблницу, направили смо први корак ка повећању броја туриста.
Ако знамо да су три стожара развоја туризма на Радан планини од европског и светског значаја: Ђавоља Варош, Царичин Град и Неолитско насеље Плочник, и ако остале потенцијале наслонимо на њих, имамо добар разлог да верујемо у успех.

Кластер је успео да представи идеју и вредности удруживања, а у будућем периоду би јавно-приватно-цивилно партнерство могло да у великој мери убрза процес развоја. За тај будући посао нам је потребна већа сарадња са локалним самоуправама. Од тог посла ће наше чланице, привредни субјекти на крају имати користи.

lebanski stand

И на крају да споменем да је и Национална агенција за регионални развој (НАРР) препознала вредност идеје кластеризације и да су наш напор да зајено наступимо на Сајму туризма, подржала у једном делу преко пројкета „Повећање видљивости раданског подручја“.

Београд, 01.03.2014. год.

ПОДЕЛИТЕ.