Договорена сарадња са Италијанима

0

Председник општине Лебане др Горан Јањић потписао је данас протокол о сарадњи са председницима двеју општина из Италије.

На данашњем састанку, пре свега, говорили су о природним богаствима који једни другима могу да понуде, али било је речи и о пројекту „We call it „Paradise fruit“, чији је ко-финансијер Европска унија у оквиру програма EU Exchange 4.

Пројекат је настао као заједничка идеја општине Лебане, општине Бојник и Земљорадничке задруге из Лебана ка покретању иницијативе за јачање задругарства и удруживање пољопривредних произвођача у циљу остварења веће продуктивности, профитабилности, бољег квалитета производа и већег успеха на домаћим и иностраним тржиштима кроз заједнички пласман пољопривредних производа.

saradnja-italijani1

Циљ пројекта јесте јачање задругарства и развој пољопривредне производње на територији општине Лебане и Бојник, са посебним фокусом на развој повртарства као једне од основних грана пољопривреде у Јабланичком округу.

„Ми нашу будућност, пре свега, видимо у пољопривредној производњи“, оцењује председник Јањић и додаје да сарадња може бити усмерена и у правцу туризма, културе па и лова.

saradnja-italijani

Председник општине Collecorvino iz Италије , Ерик Бентонио, рекао је да као партнери на овом пројекту, очекује добро сарадњу уз жељу да заједно наступе на европским тржиштима.

„Иако је Лебане једна од најсиромашнијих општина на југу Србије, производња парадајза није на том нивоу, а оно што посебно треба истаћи је то да су произвођачи тај ниво производње постигли сами без иједне помоћи државе“, каже председник Скупштине општине Срђан Јовић.

Тим поводом делегација из Италије посетила је данас пољопривредне произвођаче у доњем подручју општине.

 

ПОДЕЛИТЕ.