66. рођендан лебанске библиотеке

0

Библиотека „Бранко Радичевић“ приредила је вече за уживање, под називом „Вече љубавне поезије“ поводом 66 година постојања.

Лебанској публици, поред уреднице програма и директорке библиотеке , Гордане Миљковић као и упошљених у библиотеци представили су се, песник за децу Драган Радовић из Лесковца, ученица Гимназије Јелена Лола Станковић, гитариста Слађан Јовић и гости изненађења, Сара Тренчић из Лесковца и професор Зоран Младеновић, који су казивали љубавне стихове.

dan biblioteke

Директорка библиотеке Гордана Миљковић и уредница овог програма, гостима је приказала историјат ове културне установе.

„Први документи којим располажемо потичу из 1947/1948 године . Необични су били услови у којима је настала и развијала се библиотека, а њен књижни фонд није бројао више од 1000 књига. Убрзо после тога библиотека је смештена у просторијама куће браће Ћирића, на чијим вратима је писало „Зрно знања више пробија од зрна челика“. 1965. године библиотека броји око 2500 књига , а 1976. године у поплави је уништено 80% . У периоду санације последица поплава, изграђен је Дом културе, где је библиотека пресељена 8. новембра 1978. године са новом поставком фондова , одељења и служби. 1979. године фонд библиотеке броји 7500 књига. 28.02.1998. године библиотека добија статус самосталне радне организације и назив „Бранко Радичевић“, потсетила је директорка библиотекe , Гордана Миљковић.

dan biblioteke2

Додала је да је први плаћени управник био Гојко Младеновић, а до сада директори били су: Данило Ружић, Слободан Митић, Синиша Трајковић, Душко Цветковић, Гордана Миљковић, Зоран Филиповић, Јасмина Тошић и садашњи директор Гордана Миљковић.

ПОДЕЛИТЕ.